Privacy and GPDR Cookie Consent

Στοματική υγεία των παιδιών: όσα πρέπει να γνωρίζουμε

17/03/2017
από: Ντόρα Χριστοπούλου

Σύμφωνα με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο πρέπει να γίνει μέχρι τα πρώτα του γενέθλια. Η έγκαιρη ενημέρωση των γονέων είναι καθοριστική για την υγεία των δοντιών των παιδιών. Η επαφή του παιδιού με τον οδοντίατρο στο πλαίσιο της προληπτικής αγωγής είναι πολύτιμη για να προληφθεί κάθε πιθανό πρόβλημα του στόματος, να εξοικειωθεί το παιδί με τη σωστή στοματική υγιεινή και τον ίδιο τον οδοντίατρο και για να συνεχίζονται οι τακτικές επισκέψεις σε όλη του τη ζωή.

Προστασία των δοντιών από τους τραυματισμούς

Τα παιδιά συχνά πέφτουν και τραυματίζουν τα δόντια τους. Αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών ή των αθλημάτων. Εάν το παιδί πέσει και χτυπήσει τα δόντια του, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον οδοντίατρο ανεξαρτήτως της σοβαρότητας της κατάστασης. Η όσο το δυνατόν ταχύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση μειώνει την πιθανότητα επιπλοκών. Σε περίπτωση που ένα μόνιμο δόντι βγει από τη θέση του λόγω τραυματισμού, πρέπει, αφού πλυθεί με νερό, να τοποθετηθεί ξανά στη θέση του ή αν αυτό δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί σε γάλα μέχρι την αντιμετώπιση τον οδοντίατρο.

Συμβουλές για την πρόληψη των νοσημάτων του στόματος

Σωστό και τακτικό βούρτσισμα των δοντιών

Ο σκοπός του καθημερινού βουρτσίσματος είναι να απομακρυνθεί πλήρως η οδοντική μικροβιακή πλάκα από τα δόντια. Η παιδική οδοντόβουρτσα θα πρέπει να έχει μαλακές ευλύγιστες τρίχες με στρογγυλεμένα άκρα και να αντικαθίσταται συχνά κάθε 3-4 μήνες.

Πότε πρέπει να αρχίζει το βούρτσισμα των δοντιών του παιδιού;

Από τη στιγμή που θα ανατείλει το πρώτο δοντάκι στο στόμα του μωρού θα πρέπει καθημερινά να καθαρίζουμε με μια ειδική δακτυλική οδοντόβουρτσα για μωρά, ιδίως πριν από το βραδινό ύπνο. Όταν θα ανατείλουν και άλλα δόντια θα αρχίσει το βούρτσισμα με μια παιδική μαλακή οδοντόβουρτσα και με φθοριούχο οδοντόκρεμα 2 φορές τη μέρα. Ο οδοντίατρος θα μας εξηγήσει το σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών καθώς και την κατάλληλη ποσότητα φθοριούχου οδοντόκρεμας για κάθε ηλικία

 

 

Μέχρι πότε να βοηθούν οι γονείς στο βούρτσισμα των δοντιών;

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι ευθύνη των γονέων μέχρι την ηλικία των 7 - 8 ετών. Στόχος είναι πάντοτε η πλήρης απομάκρυνση των μικροβίων αλλά και η σταδιακή εκπαίδευση των παιδιών έτσι ώστε να τα καταφέρουν μόνα τους και να γίνει μια απαραίτητη καθημερινή συνήθεια. Με την ανατολή όλων των νεογιλών δοντιών και εφόσον δεν υπάρχουν αραιά διαστήματα μεταξύ των δοντιών συνιστάται οπωσδήποτε η χρήση οδοντικού νήματος.

 

Χρήση φθορίου

Το φθόριο ενισχύει την ανθεκτικότητα των δοντιών στην επίθεση των οξέων. Η μεγάλη αξία του φθορίου έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να επουλώσει πλήρως τερηδόνες της αδαμαντίνης που βρίσκονται στην αρχή τους και για αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά φθοριούχος οδοντόκρεμα. Επιπλέον, ο οδοντίατρος συνιστάται να εφαρμόζει στο οδοντιατρείο τοπικά φθοριούχα βερνίκια και ζελέ ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία των παιδιών. Τέλος όταν χρειάζεται μετά την ηλικία των 6 ετών ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει την καθημερινή χρήση φθοριούχου στοματικού διαλύματος.

 

Αποφυγή συχνής κατανάλωσης ζαχαρούχων τροφών και ποτών

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσο συχνότερη είναι η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών και αναψυκτικών τόσο αυξάνει το κίνδυνος για την εμφάνιση τερηδόνας. Επειδή όμως η ζάχαρη βλάπτει τα δόντια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να την αποκλείσουμε από τη διατροφή του παιδιού μας. Τα ζαχαρούχα τρόφιμα είναι καλύτερο να τρώγονται μαζί με τα γεύματα και όχι ως κολατσιό στα μεσογεύματα και να προτιμώνται φυσικές γλυκές τροφές όπως είναι τα φρούτα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις έτοιμες τροφές που περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη. Πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες στα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα και ποτά. Εάν η ζάχαρη αποτελεί το πρώτο ή δεύτερο συστατικό τους αυτό σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι μεγάλη.

 

 

Πρόληψη της διάβρωσης των δοντιών

Για την πρόληψη της διάβρωσης συνιστάται ο περιορισμός της κατανάλωσης διαφορετικών στερεών ή υγρών τροφών όπως αναψυκτικά, χυμοί φρούτων, όξινα φρούτα, ξύδι κλπ. Επίσης προτείνεται η κατανάλωση των όξινων υγρών να γίνεται με καλαμάκι και η αποφυγή βουρτσίσματος των δοντιών για τουλάχιστον 1 ώρα μετά την κατανάλωση διαβρωτικών τροφών. Είναι σημαντικό τα παιδιά να πίνουν νερό στα ενδιάμεσα των γευμάτων και όχι αναψυκτικά ή χυμούς.

Σχόλια

_no_reviews_found

Νέα δημοσίευση